Een Entrecôte is gesneden van de Dunne Lende van de koe. Uit dit stuk worden ook vaak T-bone steaks gesneden. Omdat een Entrecôte laag is in vet is het perfect om te smoken en daarna te grillen, met alleen smoken krijg je hem niet volledig gaar. Lees hier meer over de Entrecôte

Dit stuk vlees is een van mijn favorieten, altijd als ik naar een restaurant ga en er is een optie voor een Entrecôte, valt mijn oog erop. Een jaar of wat geleden besloot ik onderzoek te doen naar de beste herkomst voor een Entrecôte en hoe deze goed te bereiden. Ik wilde een stuk vlees vinden dat ik aan al mijn gasten kan serveren, of ze nu van rood vlees houden of niet, een stuk dat zo lekker is dat iedereen ervan zal genieten. Een Entrecôte zo mals en vlezig maar ook een dier dat een goed en vreugdevol leven heeft gehad met veel beweging en een goede gezondheid.

Lekker, goed voor het milieu en diervriendelijk.

Mijn zoektocht kwam uit op Australisch rundvlees, waarom? De Australian Meat Industry Council (AMIC) heeft in 2005 een aantal welzijnsnormen ontwikkeld die om de vier jaar worden gecontroleerd en zo nodig gewijzigd. Deze normen zorgen ervoor dat de dieren ethisch en menselijk worden gehouden voor de rundvleesmarkt. Hierdoor krijgen de dieren veel beweging, gras (en soms graan) en een goed leven en dat proef je in dit stukje vlees.

Bij dit vlees is een goede bijgerecht altijd een lichtere bijgerecht, bijvoorbeeld rijst of een salade. Bij de borrel zou ik persoonlijk gaan voor een stevige rode wijn, bijvoorbeeld een Rioja bij voorkeur een Rioja Alta. Kijk rechts op de pagina voor inspiratie!

post

Ingredienten

  • Entrecôte (250 gram per persoon)
  • Zeezout
  • Zwarte Pepper
  • Knoflook
  • Boter (150 gram)

Producten

  • Een smoker
  • Houtskool
  • Vuurstarter (optioneel)
  • Aanmaak blokjes of wokkels
  • Vlees thermometer
  • Hout snipper doos / rook doos
  • Hout snippers (hickory)
  • Vlees borstel
  • Een timer
  • Zilver folie
post
post
post